Як забити кролика в домашніх умовах: в якому віці

Все частіше в господарстві розводять кроликів, вони цінуються, завдяки ніжному, низькокалорійному і дуже корисного м’яса, а також у них дуже гарні шкурки, з яких шиють гарні коміри, шапки та інше. Часто у новачків виникає питання: як забити кролика в домашніх умовах? Як правильно це зробити і в якому віці краще забити кролика? Новачкові іноді дуже непросто знайти відповіді на ці питання.

Як забити кролика в домашніх умовах

необхідна підготовка

Не забудьте перш ніж різати кролика приготувати всі необхідні інструменти. Це палиця для умертвіння, палиця для розпірки, спеціальні ножі, емальований посуд, рамка для натягування, щоб якість шкурки не постраждало, серветки і воду для рук.

Як палиці для умертвіння можна використовувати держак лопати. Палка-розпірка повинна бути гострою, не зайвим буде і підточити ножі.

Після того як всі інструменти готові можна починати. Також варто відзначити, що існує кілька методів забою кроликів, крім палиці використовують розряд електричного струму, що вистрілює штир, ще популярний метод повітряної емболії.

Тварина ні в якому разі не можна залякувати перед забоєм, так як смак м’яса погіршиться.

І ще одне важливе правило-перед тим як забити кролика, його слід добу не годувати і помістити в окремий загін. Так роблять для того, щоб ШКТ був порожній, і в процесі оброблення не було зайвих проблем. І ще пам’ятайте, що забивати можна тільки здорових кроликів, м’ясо хворих тварин ні в якому разі не можна використовувати в їжу.

техніка забою

Як же правильно нанести удар палицею, щоб тварина не мучилася? Як правило, наносять точний удар в потилицю, де спинний мозок з’єднується з головним. Можна ще використовувати для більш сильного удару молоток. Мабуть, це найважча частина процесу забою. Найголовніше – заспокоїтися і зважитися, і не баритися, так як тварина не повинно страждати.

Як правильно забити кроликів в домашніх умовах можна побачити на відео з усіма необхідними коментарями досвідчених фермерів.

  • Після фатального удару кролика підвішують за задні лапки. Для швидкого знекровлення роблять спеціальні надрізи уздовж ахіллового сухожилля, перерізають яремні вени на шиї. Дуже важливо дати крові витекти.
  • Потім акуратно і послідовно знімають шкірку і переходять до оброблення. Як правильно обробити кролика в домашніх умовах можна подивитися на відео.
  • Як правило, спочатку дуже акуратно видаляють статеві органи і сечовий міхур. Потім видаляють ШКТ, печінка, жовчний міхур з протоками. В самому кінці відрізається голова і ноги.

Якщо провести цей процес як годиться, то навіть в домашніх умовах забою м’ясо буде ніжним, смачним, а шкурка красивою і чистою. Головне в процесі забоя- злагодженість дій.

В якому віці проводити забій?

Але є ще одне питання, що не дає спокою новачкам-фермерам: коли забивати кроликів на м’ясо? В якому віці можна забивати? Як правило, на м’ясо забивають кроленят у віці 4-5 місяців.

Тушка молодого кролика не має запаху, а м’ясо ніжне. Чим старше кролик, тим жорсткіше стає м’ясо і його складніше готувати. Уже багато років м’ясо кролика використовують для харчування маленьких діток, їм особливо важливо, щоб м’ясо було ніжним. Білок в кролячому м’ясі прекрасно засвоюється людським організмом і відмінно підходить навіть алергікам.

Ще один великий плюс – в м’ясі кролика немає холестерину, воно вважається дієтичним і корисно людям з серцево-судинними захворюваннями і зайвою вагою. Крім того м’ясо кроликів користується великою популярністю у гурманів. Особливо часто його готують в сметані або вершках, так м’ясо стає ще більш ніжним.

Використання продукції

У їжу вживають не тільки м’ясо, але і субпродукти. Наприклад, печінку. Вона дуже швидко готується і виходить дуже ніжною після гасіння в сметані. Печінка готують навіть для маленьких діток (роблять паштети). У печінці дуже багато вітамінів, вона дуже багата залізом, прекрасно піднімає рівень гемоглобіну, легко засвоюється навіть дитячим організмом, не містить вуглеводів.

Кролячі нирки, легені, серце теж вживають в їжу. І кажуть, що дуже смачні страви з них виходять. Не дарма на Русі кролячі нирки подавали до царського столу, і це вважався справжній делікатес. Тому все частіше зустрічаються кролікоферм, вони стають все більш численні.

Вирощування і забій тварин без сумніву вимагають не мало праці, але і віддача буде великий, якщо ви будете все робити правильно.