Пампасская кішка: фото і відео, опис породи, характер

Пампасская кішка – симпатична і пухнаста, але при цьому хижа і підступна мешканка степових просторів Південної Америки, високогір’я і схилів Анд. Зустрічається в низинах чилійської Патагонії і Аргентини, в Болівії, Перу, Еквадорі. Завдяки зовнішній подібності з видом Leopardus colocolo тварина довгий час вважалося одним з його підвидів. Однак через деякі анатомічних відмінностей не так давно було віднесено до окремого виду – Leopardus pajeros.


Більшу частину життя хижак проводить в гущі трав’янистої рослинності і вічнозелених чагарників південноамериканських пампасов. У них він полює, розмножується, ховається від ворогів або просто відпочиває від полуденної спеки. Напевно, саме тому Пампасская кішку місцеве населення називає ще й трав’яним котом. В регіонах, де переважають сухі ліси і гірські масиви, життєвий простір даного виду захоплює висоти до 5 тисяч метрів.

Чисельність популяції не викликає особливих побоювань, за деякими даними становить п’ятдесят тисяч особин. Незважаючи на це в кінці 80-х років XX століття було введено обмеження на продаж шкур цієї тварини. Станом популяції в наш час загрожує витіснення звіра людиною з природного середовища існування, зменшення звичної кормової бази і браконьєрське полювання.

Зовнішній вигляд

На фото пампасская кішка виглядає вельми солідно і особливою витонченістю не відрізняється. Пухнаста, густа шерсть надає їй додатковий обсяг, створює видимість масивності і неповороткість при порівняно невеликих розмірах.

  • Довжина тулуба дорослої тварини не перевищує 75 см, вага 3 – 6 кг.
  • Лапи короткі, потужні, з широкими ступнями і втяжні кігтями.
  • Хвіст має довжину 23 – 29 см.
  • Голова широка і досить велика.
  • Лоб опуклий.
  • Ніс великий, рожевого кольору, з вираженими ніздрями.
  • Вуха трикутної форми, поставлені високо, з чорною окантовкою по самому краю ззаду.
  • Очі середньої величини з вертикальними зіницями. Від внутрішнього кута очей до зовнішнього кута пасти йдуть темні смуги.
  • Вуса середньої довжини.
  • Шерсть щільна, довжиною до 7 см. Її забарвлення залежить від регіону проживання і відрізняється у різних особин. Незмінними залишаються тільки смуги на лапах і хвості – вони спостерігаються у всіх тварин. Основний колір шерсті варіюється від сіро – коричневого до червонуватих відтінків, зустрічаються і повністю чорні особини.


Тварини, що живуть в горах східної частини Анд, Перу, Еквадорі характеризуються більш яскравим забарвленням і плямистістю у вигляді червонувато – бурих розеток з темними обрисами. Плями розташовані уздовж боків похилими ланцюжками. Хвіст від заснування і до самого кінчика прикрашений кільцями. Лапи на внутрішній поверхні покриті поодинокими плямами, зовні – смугами темно-коричневого кольору.

Хижаки, що мешкають в Чилі, південної і центральної частини Аргентини, Болівії мають більш блідий основний колір шерсті (охристий або сіруватий), менш помітні розетки на тулуб, що не виражені смужки на задніх лапах, хвості. Смужки на передніх лапах темно – коричневого кольору, чітко виділяються на загальному тлі.

Спосіб життя і харчування

Дика пампасская кішка володіє відмінним слухом, добре бачить в темряві, швидко бігає, високо стрибає і спритно лазіет по деревах, вважає за краще самотність. Лігво облаштовує в ущелинах скель, під корінням дерев, в густих заростях чагарників. Контролює територію до 30 км 2, межі мисливських угідь мітить сечею.

Суперника лякає, піднімаючи шерсть дибки і роздуваючи при цьому як куля. Небезпека перечікує сидячи на дереві або, якщо немає такої можливості, рятується банальним втечею. Основні вороги – хижі пернаті, більші хижаки і людина.

На полювання виходить в будь-який час доби, частіше під покровом ночі. За видобутком йде по сліду або діє із засідки. Жертву наздоганяє стрибками, збиває передніми лапами з ніг і блискавично вражає гострими іклами. Харчується плазунами, дрібними гризунами, птахами, комахами.

Людини цурається, але особливо не боїться. Часто тягає домашню птицю, ніж провокує її власників на дії у відповідь – вони нацьковують на тварину собак або пристрілюють. Приручається трав’яний кіт вкрай складно і мало підходить на роль домашнього улюбленця.

Розмноження і турбота про потомство

Простежити, як розмножується пампасская кішка в природному середовищі існування дуже складно, якщо не сказати неможливо. Тому перешкода – потайний спосіб життя, особливо в період появи потомства.

Пік розмноження тварин, що живуть в неволі, доводиться на квітень – липень і супроводжується традиційними боями за самку. Вагітність триває 75 – 80 днів. Як правило, на світ з’являється два або три кошеня. Малюки народжуються абсолютно безпорадними, сліпими і практично глухими, з вагою не більше 100 грамів кожен. Молоком матері харчуються до трьох – чотирьох місяців.

Прозрівають кошенята на другому тижні життя, в місячному віці самостійно і активно переміщаються по лігва. У два місяці дитинчата вперше пробують м’ясо, в чотири – відправляються під наглядом матері на полювання. Шестимісячні тварини цілком здатні подбати про себе самі. Статевозрілими самці і самки стають у віці двох років.

У неволі вусата хижачка живе 10 – 16 років. Про тривалість життя в дикій природі достовірних відомостей немає.